ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΚΕ

Δείτε όλα τα Νέα

Σύμβουλές Εξοικονόμησης Νερού

Νερό …Το πιο πολύτιμο αγαθό...

Το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή μας κινδυνεύει… και μαζί μ αυτό κινδυνεύουμε κι εμείς. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό… δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς νερό. Υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Τη λύση την κρατάμε στα χέρια μας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε…

Ζωή = νερό Νερό = ζωή

Κάθε μέρα ανοίγουμε τις βρύσες των σπιτιών μας και το νερό ρέει άφθονο. Όμως, δεν υπάρχει σε απεριόριστες ποσότητες. Και εννοούμε το πόσιμο νερό. Γιατί το θαλασσινό νερό όντως καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. 
Το πόσιμο νεράκι δεν πρέπει να το σκορπίζουμε αλόγιστα. Πρέπει να φροντίζουμε για την «υγεία» του προσπαθώντας να μην μολύνουμε ποτάμια και λίμνες με σκουπίδια ή ακόμα χειρότερα με βιομηχανικά απόβλητα. 

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 1 :

Μην αφήνεις να τρέχει το νερό όσο πλένεις τα χέρια – βουρτσίζεις δόντια ή ξυρίζεσαι. Αυτό σου κοστίζει μεταξύ 5 – 20 λίτρα νερού κάθε λεπτό. Αντίθετα, κλείσε την βρύση όσο κάνεις αφρό στα χέρια σου και χρησιμοποίησε ένα ποτήρι νερό για να ξεπλένεις το στόμα σου. Για το ξύρισμα απλώς γέμισε τον νεροχύτη με λίγο νερό πριν ξεκινήσεις.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 1 :

Για ένα πλήρες μπάνιο χρειάζεσαι περίπου 140 λίτρα νερού. Το ντούζ καταναλώνει λιγότερο νερό. Με την προσθήκη οικονομικού φίλτρου καταναλώνει 6 λίτρα το λεπτό. Ένα τρίλεπτο ντούζ με αυτήν την καινοτομία εξοικονόμησης νερού και ενέργειας καταναλώνει μόνο 18 λίτρα.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 3 :

Εάν η ηλιακή ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη, το ζέσταμα του νερού γίνεται υποχρεωτικά με ορυκτά καύσιμα. Επομένως αν περιορίσετε την κατανάλωση Ζεστού νερού, μειώνετε ταυτόχρονα την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Μια οικογένεια 4 ατόμων με ντουζιέρα και μείκτες εξοικονόμησης νερού, μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά 600 κιλά το χρόνο.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 4 :

 Ένα μεγάλο μέρος από την κατανάλωση νερού στο σπίτι, περίπου 35 λίτρα ανά άτομο την ημέρα πηγαίνει στο καζανάκι της τουαλέτας. Αξίζει πραγματικά να τοποθετήσετε ένα στοπ ή ένα διπλό σύστημα στο καζανάκι σας, καθώς πολλές φορές 3 λίτρα είναι αρκετά. Έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι 8.000 λίτρα το χρόνο.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 5 :

Οι οικιακές συσκευές όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων χρησιμοποιούν και αυτές αξιόλογη ποσότητα νερού. Όταν αγοράζετε νέες συσκευές προσέξτε την ενεργειακή τους κλάση και διαλέξτε ένα μοντέλο κλάσης Α ή ακόμη καλύτερα Α+ ή Α++.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 6 :

Φυσικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εξοικονόμησης νερού είναι να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Ένα οικιακό σύστημα ανακύκλωσης νερού μπορεί εύκολα να ενταχθεί στον σχεδιασμό νέων κτιρίων ή στην ανακαίνιση ξενοδοχείων, ή συγκροτημάτων σπιτιών ή γραφείων και εμπορικών κτιρίων. Καθαρίζει το νερό από το μπάνιο ή το ντούζ καθιστώντας το κατάλληλο για το καζανάκι της τουαλέτας ή το πότισμα για παράδειγμα. Τέτοια συστήματα λειτουργούν ακόμη καλύτερα σε συνδυασμό με συστήματα ανάκτησης θερμότητας ή αξιοποίησης του βρόχινου νερού.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 7 :

Ακόμη και οι αγοραστικές μας συνήθειες έχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού. Για παράδειγμα για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού απαιτούνται μόνο 15 λίτρα νερού ανά κιλό και ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Όταν αγοράζετε χαρτί υγείας ή κόλλες χαρτιού επιλέξτε προϊόντα γνωστής οικολογικής εταιρείας.

Συμβουλή εξοικονόμησης νερού Νο 8 :

 Τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή τροφίμων. Για παράδειγμα. Η τεχνική άρδευση των λαχανικών σε ξηρές περιοχές μπορεί να προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Μια διατροφή βασισμένη σε προϊόντα που είναι διαθέσιμα βάσει εποχής και περιοχής δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας.